95795 – 15112010 – Niciodata o tara nu a parut atat de vulnerabila in fata pietelor financiare, niciodata de la criza greceasca din primavara anului trecut. In timp ce se profileaza deja ideea unei salvari in extremis a Irlandei, presa europeana se ingrijoreaza asupra consecinetlor pe care aceasta masura ar putea sa o aiba pentru celelalte state membre ale UE. “Irlanda se indreapta spre o noua criza financiara”, anunta Frankfurter Runsdschau. Si in fiecare zi, soarta economiei irlandeze, slabita de datorie si de dobanzile
din ce in ce mai mari, pare din ce in ce mai alarmanta pentru intreaga zona euro. “Refrenul sfasietorului act II al crizei monedei euro a fost dirijat de Wolfgang Schäuble”, constata Berliner Zeitung.
Ministrul german de Finante cere ca in viitor detinatorii de obligatiuni sa-si deschida pungile atunci cand un stat membru al Zonei Euro trebuie sa fie salvat de celelalte. “Pentru investitori este o noua melodie”, comenteaza cotidianul. “Pana acum, ei presupuneau ca Zona Euro isi va rascumpara membrii. Acum, ei cred ca trebuie sa ia un risc, deci vor dobanzi mai mari”. Ziarul a citat un membru al consiliului de administratie al Bancii Centrale Europene (BCE), care prevede ca “planurile germane vor conduce inevitabil la atacuri speculative care vor adanci criza”.
“Cresterea ratelor dobanzilor ar putea impinge Irlanda si Portugalia sa ceara ajutorul European”, scrie Diario de Noticias, la Lisabona. “UE se pregateste sa ajute Irlanda, a carei rata de dobanda pentru datorie a depasit 9%. Si daca pietele nu se calmeaza, Portugalia ar putea fi urmatoarea la nevoie”. Pentru Portugalia, “posibilitatea de a scapa de o astfel de cerere se micsoreaza in fiecare zi”, daca nu se schimba perceptia riscului de catre piete, previne economistul Antonio Nogueira Leite. “UE este gata sa salveze Irlanda”, asigura la randul sau La Vanguardia, adaugand ca “Spania si-a atins nivelul maxim de risc”.
La Seul, in timpul Reuniunii G20, José Manuel Barroso a declarat ca totul este pregatit pentru salvarea Irlandei “daca este necesar”, dar declaratiile presedintelui Comisiei Europene, care doreau calmarea pietelor, “au declansat noi speculatii”.
Aceasta preocupare este amplificata “de black-out-ul asupra informatiei, instaurat la Bruxelles, care aminteste de zilele dinainte de salvarea greceasca” din mai. Diferenta astazi este faptul ca Zona Euro dispune de mecanismul european de stabilitate financiara, adauga La Vanguardia.
“Statul irlandez este insolvabil: datoriile sale depasesc de departe orice mod realist de a le rambursa”, scria la inceputul saptamanii trecute economistul Morgan Kelly, intr-un articol din Irish Times care continua sa genereze numeroase reactii in Irlanda. Este o tragedie in doua acte, explica acesta. Primul a fost planul de salvare a bancilor toxice de 70 miliarde de euro, in contul caruia “va merge fiecare banut din impozitele voastre pentru urmatorii doi sau trei ani”. Urmatorul va fi o criza a imprumuturilor imobiliare, ale carei simptome sunt deja aparente. “Oamenii merg foarte departe; nu-si platesc facturile si imprumuta enorm de la parinti pentru a-si rambursa datoriile”.
Ajutorul financiar acordat Irlandei de Uniunea Europeana, negociat in acest moment de autoritatile de la Dublin cu cele de la Bruxelles, s-ar putea cifra intre 45 si 90 de miliarde de euro, transmite Reuters, citand surse din Zona Euro. Ajutorul final va depinde in mare masura de necesitatea Irlandei de a-si sprijini sectorul bancar. Irlanda nu a aplicat pana in prezent, in mod oficial, pentru un ajutor din partea UE. Sursele europene au spus insa pentru Reuters ca negocierile pe aceasta tema sunt deja in desfasurare. – www.promptmedia..ro, sursa – Euractiv