96185 – 26112010 – Republica Moldova organizează alegeri parlamentare pentru a treia oară în ultimele 20 de luni duminică, 28 noiembrie. Ţara se află în criză politică din aprilie 2009, parlamentul fiind incapabil să aleagă un preşedinte. Ultimele alegeri, cele din iulie, au dat parlamentarilor pro-europeani majoritatea, dar nu şi suficiente fotolii pentru ca cel ales de ei drept candidat să fie numit preşedinte. Referendumul naţional organizat în septembrie pentru a da cetăţenilor dreptul de a-şi alege preşedintele prin vot direct a eşuat din cauza prezenţei slabe la vot. Moldovenii sunt obosiţi şi derutaţi.
Pentru a sensibiliza populaţia,Comisia Electorală Centrală organizat în 21 noiembrie în centrul Chişinăului un eveniment special – Târgul Partidelor Politice – oferind alegătorilor şansa de a discuta personal cu candidaţii.
Politica moldovenească este împărţită în două tabere principale: cea pro-europeană şi cea orientată spre Moscova. Presa este divizată în aceleaşi direcţii, unele instituţii de presă susţinând Partidul Comunist, iar altele promovând candidaţii Alianţei pentru Integrarea Europeană a Moldovei.
ONG-urile moldovene se implică activ şi în procesul preelectoral. “Noi anunţăm numele candidaţilor care au deţinut anterior funcţii publice şi au fost acuzaţi de corupţie sau nu şi-au declarat corect bunurile dobândite personal în timp ce aveau acces la fonduri publice”, a declarat Petru Macovei de la Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat. “Lista este destul de lungă şi am dori să obţinem o poziţie clară din partea tuturor partidelor politice cu privire la astfel de politicieni. În orice altă ţară s-ar produce un imens scandal de presă, dar nu în Republica Moldova”, a spus acesta.
Comunitatea internaţională urmăreşte de asemenea procesul politic, iar UE şi SUA şi-au exprimat sprijinul pentru mişcările democratice din ţară. Săptămâna trecută, Senatul american a adoptat o rezoluţie prin care recunoaşte realizările democratice ale Republicii Moldova şi îşi exprimă sprijinul pentru alegeri libere şi transparente. “Moldova a depăşit o serie de provocări economice şi politice dificile pentru a organiza aceste alegeri; succesul acestora este important nu numai pentru Republica Moldova, ci şi pentru întreaga regiune”, a declarat senatorul John Kerry (D-MA). „Sper ca populaţia Republicii Moldova să aibă parte în 28 noiembrie de alegeri la cel mai ridicat standard democratic, care să producă un guvern capabil să continue reformele necesare”. Cu toate acestea, unii politicieni s-au plâns deja de unele încălcări ale legii, pretinzând chiar comiterea unor răpiri şi înscenarea unui accident de maşină. „Societatea este foarte tensionată, iar guvernul ar trebui să fie complet pregătit pentru orice provocare”, a spus Igor Botan, directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participantă.
Un număr de 20 de partide şi 19 candidaţi independenţi se luptă pentru 101 locuri în parlament. Conform ultimelor sondaje, şase partide politice au şansa să câştige aceste locuri. – www.promptmedia.ro