95700 – 11112010 – In anul 2009 s-au inregistrat 32 de decese determinate de consumul de droguri si 999 de cazuri de urgente nonfatale. Cele mai multe decese (28) au fost inregistrate in Capitala. 31 dintre persoanele decedate sunt de sex masculin, iar varsta media este de 27 de ani. Din analiza datelor existente, numai in Bucuresti sunt 17.767 de consumatori problematici de droguri, iar in 2009 au fost inregistrate 1126 de cazuri de admitere la tratament ca urmare a consumului de droguri ilicite. Sunt cateva dinte concluziile Raportului Naţional privind situaţia drogurilor în România, 2010, lansat, la Palatul Parlamentului, impreuna cu Raportului Anual privind situaţia drogurilor în Europa, 2010 (elaborat de Centrul European de Monitoziare a Drogurilor şi Dependenţei de Droguri). La lansare au participat reprezentanta Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanie de la Lisabona, Sandrine Sleiman, secretarul de Stat, şef al Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică, chestorul şef Dan Valentin Fătuloiu, adjunctul şefului DOSP, chestorul principal Ioan Nicolae Căbulea, adjunctul inspectorului general al Poliţiei Române, chestorul Florentin Robescu, directorul interimar al Agenţiei Naţionale Antidrog, comisar şef de poliţie Bogdan Iaşnic. Printre invitati s-au numarat si prof. univ. Pavel Abraham, fostul presedinte al ANA, deputatul dr. Tudor Ciuhodaru si senatorul Teodor Melescanu.
“Marea mea dezamagire a fost cand ANA a fost trecuta in subordinea Politiei Romane, ceea ce a fost o greseala fragranta. In acest mod s-au pierdut enorm de multi bani, prin renuntarea la proiectele europene care fusesera castigate. Iata de ce una dintre preocuparile mele a fost sa readucem ANA la MAI. Sper ca saptamana viitoare Parlamentul sa voteze pentru anularea Ordonantei 20/2009 prin care agentia era reorganizata in subordinea IGPR”, a declarat Dan Fatuloiu.
Raportul national contine extrem de putine date referitoare la fenomenul consumului de produse “etnobotanice”, observă Optimal Media. Spre exemplu, raportul consemneaza ca, in 2009, s-au inregistrat 86 de cazuri de “intoxicatii acute cu substante etnobotanice (substanta activa neprecizata)”, iar dr. Tudor Ciuhodaru afirma ca numai la Unitatea de Primiri Urgente Iasi (pe care o conduce) “s-au inregistrat 110 cazuri in 2009, iar la nivel national exista un numar de 1300 de cazuri, in acelasi an”.
La 10 noiembrie, la Palatul Parlamentului, a avut loc lansarea Rapoartelor European şi Naţional privind situaţia drogurilor 2010, prezentate de Agenţia Naţională Antidrog şi Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanii. Cu acest prilej, chestorul principal de poliţie Ioan Nicolae Căbulea a precizat că “pentru că nicio măsură nu poate fi luată fără o analiză aprofundată prealabilă, politicile naţionale în domeniul drogurilor sunt fundamentate prin demersuri evaluative şi analitice care conferă substanţă, coerenţă şi, în ultimă instanţă, eficienţă demersurilor de implementare a acestora”. De asemenea, adjunctul şefului Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul M.A.I. a menţionat că trebuie acordată o atenţie deosebită în monitorizarea fenomenelor emergente, o mai bună înţelegere a situaţiei drogurilor şi anticiparea posibilelor ameninţări la adresa societăţii deoarece, permanent, apar noi droguri care iau calea consumului.
Raportul Naţional pentru anul 2010 a fost lansat de Agenţia Naţională Antidrog, simultan cu raportul anual al Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanii, cu această ocazie prezentându-se utilitatea intervenţiile în ceea ce priveşte problemele cauzate de droguri şi informaţiile acumulate, până în prezent, referitoare la consumul de droguri. – www.promptmedia.ro