95511 – 04112010 – Executivul a aprobat în şedinţa de miercuri, 3 noiembrie 2010, la propunerea Ministerului Justiţiei, Hotărârea de Guvern de modificare a Regulamentului de aplicare a Legii nr. 275/2006 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1897/2006. Acest proiect, iniţiat de Ministerul Justiţiei a fost supus dezbaterii publice, prin afişarea pe site-ul Ministerului Justiţiei.
Această hotărâre de guvern urmăreşte punerea în acord a Regulamentului de aplicare a Legii nr. 275/2006 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările şi completările aduse Legii nr. 275/2006 prin Legea nr. 83/2010, se explică într-un comunicat al Ministerului Justiţiei.
Astfel, modificarea Hotărârii Guvernului nr.1897/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 275/2006 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal priveşte: posibilitatea ca Administraţia Naţională a Penitenciarelor să externalizeze unele servicii; asigurarea dreptului la informare pentru persoanele private de libertate, prin obligativitatea existenţei unui exemplar al regulamentului de ordine interioară în fiecare cameră de deţinere; asigurarea cel puţin a două zile consecutive de repaus pe săptămână, pentru persoanele private de libertate care muncesc; asigurarea a minim un medic de medicină generală sau medic de familie la nivelul fiecărui sector medical al locului de deţinere; interzicerea deţinerii şi folosirii altor dispozitive de comunicare la distanţă, pe lângă telefoanele mobile.
De asemenea, prin această hotărâre de guvern au fost aduse o serie de modificări şi în ceea ce priveşte organizarea vizitei, în sensul că persoanele private de libertate nou primite, cărora nu li s-a stabilit un regim de executare vor efectua vizita cu dispozitiv de separare, iar minorii, indiferent de regimul de executare, vor efectua vizita fără dispozitiv de separare.
În acelaşi timp, au fost introduse o serie de prevederi necesare pentru siguranţa locurilor de deţinere, care vizează posibilitatea folosirii mijloacelor electronice de supraveghere în sistemul penitenciar, precum şi posibilitatea dotării mijloacelor de transport destinate persoanelor private de libertate cu sisteme de localizare spaţio-temporale în scopul intervenţiei rapide în caz de evadare, urgenţe medicale sau alte situaţii.
În ceea ce priveşte asigurarea dreptului constituţional la corespondenţă s-a prevăzut ca suportarea cheltuielilor de către administraţia locului de deţinere să se realizeze în cazul în care persoanele private de libertate nu dispun de mijloace băneşti necesare.
Nu în ultimul rând, prin această hotărâre de guvern au fost prevăzute şi măsurile care vor fi luate de administraţia locului de deţinere în caz de neprezentare a persoanelor private de libertate cărora li s-a acordat permisiunea de ieşire din locul de deţinere ori a părăsirii de către aceştia fără autorizare a locului de muncă aflat în exteriorul locului de deţinere. www.promptmedia.ro