95903 – 17112010 – Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a câştigat Marele Premiu la categoria „Porţi deschise” în cadrul Galei Persoanelor cu Dizabilităţi „Angajează Abilitatea!”, organizată pe 16 noimbrie a. c.
În competiţie, la această secţiune, s-au înscris organizaţii publice sau private care şi-au deschis porţile prin accesibilizarea spaţiilor pentru toate categoriile de persoane.
Premiul a fost acordat ANP pentru că „ştie cel mai bine care e valoarea libertăţii si pentru ca a avut grija ca dizabilitatea să nu se transforme într-o a doua închisoare. ”Porţile deschise” din spatele celor închise înseamnă 75 de rampe de acces şi servicii de consiliere psihosocială de care au beneficiat peste 100 de deţinuţi cu vulnerabilităţi.”
Mediul de viaţă al sistemului penitenciar este recunoscut ca fiind unul cu necesităţi medicale specifice, cu atât mai mult cu cât unele dintre persoanele custodiate în sistem prezintă anumite dizabilităţi: fizice sau psihice.
Persoanele private de libertate sunt prezentate la comisiile de evaluare a persoanelor adulte cu handicap atât pentru încadrarea în grad şi tip de handicap cât şi la reevaluări medicale solicitate de comisii. Totodată, pentru cei care necesită dispozitive medicale, sunt întreprinse demersurile în vederea procurării acestora, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
De asemenea, printr-un ordin intern, persoanele private de libertate încadrate în gradul I de invaliditate, pot beneficia de un însoţitor din rândul persoanelor private de libertate din acelaşi regim de executare a pedepsei. Aceste îndeplineşte o serie de atribuţii, pe care le desfăşoară sub îndrumarea directă a unui cadru medical, printre care: efectuarea toaletei zilnice, schimbarea lenjeriei de pat şi de corp, alimentarea, transportul, acordarea ajutorului necesar efectuării necesităţilor fiziologice etc.
Unele penitenciare sunt astfel construite încât conformaţia unităţii şi dotările (lift), permit accesul persoanelor private de libertate cu dizabilităţi locomotorii în zonele unde acestea au aprobare, respectiv curţi plimbare, sector vizite, cabinete medicale etc. şi au fost amenajate grupuri sanitare pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii (Penitenciarul Gherla).
În majoritate unităţilor penitenciare au fost montate sau construite rampe de acces pentru persoanele cu dizabilităţi loco-motorii aflate în detenţie cât şi pentru vizitatori, în total existând peste 75 de rampe de acces mobile sau fixe.
În unităţile penitenciare, având ca grup ţintă şi persoanele private de libertate cu dizabilităţi locomotorii se derulează obligatoriu programe educative şi de asistenţă psiho-socială, de adaptare la viaţa din penitenciar sau de pregătire pentru liberare. De asemenea, se asigură asistenţa psihosocială pentru persoanele vulnerabile, programe de asistenţă medicală precum şi consiliere individuală (socială şi psihologică).
Aceste cazuri sunt monitorizate permanent de către asistenţii sociali, psihologi, educatori, medici, numai în ultimii ani au primit consiliere şi sprijin peste 120 de deţinuţi şi au fost întreprinse demersurile legale necesare pentru ca aceştia să poată fi prezentaţi la comisiile de evaluare şi să poată beneficia de indemnizaţiile pentru persoane cu handicap, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Gala Persoanelor cu dizabilităţi „Angajează Abilitatea!” a fost organizată sub înaltul patronaj al reprezentanţei Comisiei Europene în România, de către ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei şi Fundaţia Motivation România, în coproducţie cu Televiziunea Română. www.promptmedia.ro