95919 – 18112010 – Eurodeputata PSD Rovana Plumb a condamnat, joi, cele mai recente masuri guvernamentale vizand sistemul medical romanesc, subliniind ca „reforma statului nu se face cu oameni bolnavi (…) ea neputand insemna sacrificarea sanatatii romanilor”. „Executivul da dovada in continuare de incompetenta in goana sa dupa taieri bugetare, care ascunde lipsa de solutii si viziune pentru scoaterea Romaniei din criza. Tintele propuse in materie de internari si medicamente sunt in afara realitatii;
nu poti sa le spui oamenilor “gata, la anul doar 9 din 10 va mai internati, restul sa fiti sanatosi”, respectiv “ne pare rau ca aveti o boala cronica, dar nu mai avem medicamente pe stoc, va uram o zi buna”, a afirmat Plumb.
In viziunea deputatei europene, „Guvernul trebuie, in al 12-lea ceas, sa inteleaga trei cuvinte cheie privite in raport cu ideea de investitie: sanatate, educatie, infrastructura. Nu poti sa iti bati joc de profesori si sa nu investesti in educatie, daca vrei ca tinerii sa fie pregatiti pentru piata muncii. Nu poti sa ai o societate sanatoasa, daca nu ajuti bolnavii sa se insanatoseasca, in schimb taindu-le fondurile. Respectiv nu poti sa ai parte de investitii majore ca tara, de bani care sa readuca slujbe pentru romani, fara o infrastructura de calitate”.
Rovana Plumb a criticat, totodata, „guvernarea generalizata pe surse” a PDL, care testeaza opinia publica incercand sa scape de asumarea responsabilitatii pentru initiativele sale legislative neavenite. „Asistam la o situatie de nesustinut, care trebuie sa inceteze: saptamanal suntem invadati de asa-zise surse guvernamentale care anunta masuri incredibile, pentru ca apoi, odata cu intampinerea unei rezistente sociale sau politice, ele sa fie ori negate, ori indulcite –de parca romanii ar trebui sa fie recunoscatori ulterior ca trecem de la foarte prost la pros-, ori retrase, ori suspendate ca aplicare. Executivul Basescu-Boc nu mai e in stare nici macar sa isi asume curajul si responsabilitatea guvernarii”.
Guvernul intentioneaza sa scada anul viitor numarul de internari in spitale cu 10% fata de nivelul din acest an şi sa reduca adaosul acceptat pentru medicamentele utilizate in tratarea cancerului, diabetului, HIV/SIDA, TBC, la maxim 1,5% pentru achizitii cu amanuntul şi 4% pentru cumparari en-gros. Masurile avute in vedere de Guvern pentru reducerea cheltuielilor din sistemul de sanatate sunt incluse in scrisoarea suplimentara de intentie convenita cu Fondul Monetar International la finalul misiunii din octombrie-noiembrie.
Rovana Plumb este membra a comisiilor Parlamentului European pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara (ENVI), respectiv pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale (EMPL). www.promptmedia.ro