95678 – 10112010 – Europarlamentarii Monica Macovei si Maria Nedelcheva (EPP, Bulgaria) impreuna cu Centrul Roman de Politici Europene si Societatea Academica Romana au organizat in Parlamentul European audierea publica “Mecanismul de cooperare si verificare pentru Bulgaria si Romania. Trei ani mai tarziu”. In cadrul audierii s-au discutat efectele pe care Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) le-a avut asupra sistemului de justitie din Bulgaria si Romania, precum si masura in care acesta poate fi un model pentru o politica europeana anti-coruptie. “Mecanismul reflecta angajamentele noastre fata de Uniunea Europeana, fata de celelalte State Membre si mai ales fata de cetatenii romani. In plus este un instrument politic pentru cei care vor sa continue reformele acasa”, a spus Monica Macovei in deschiderea conferintei. “Analiza facuta de CRPE asupra conditionalitatilor in combaterea coruptiei a aratat ca Mecanismul de Cooperare si Verificare a oprit tentativele de a desfiinta institutii si legi pe care Romania le-a adoptat inainte de aderare prin angajamente fata de UE” afirma Cristian Ghinea, Directorul Centrului Roman de Politici Europene. Ghinea a prezentat rezultatele sondajului facut printre jurnalistii si expertii romani anti-coruptie cu privire la efectele Mecanismului de Cooperare si Verificare. Contrar opiniei majoritatii politicienilor, reprezentantii presei si societatii civile cred ca MCV ar trebui sa continue, 65% dintre ei sustin optiunea „prelungirea mecanismului cu sanctiuni mai severe”, iar 20% cred ca Mecanismul ar trebui extins si la alte tari din UE cu probleme similare Romaniei si Bulgariei.
Laura Stefan, coordonator anti-coruptie al SAR a prezentat trei studii de caz in care Mecanismul a avut un rol determinant. „Mecanismul a contribuit la inlaturarea amendamentelor la Codul de Procedura Penala, blocarea desfiintarii ANI si la eliminarea exceptiei de neconstitutionalitate care tergiversa procesele de mare coruptie. Acesta a contracarat entuziasmul redus al politicienilor pentru reforma dupa aderarea la Uniunea Europeana si a contribuit la pastrarea acestor teme pe agenda publica”, afirma Laura Stefan.
Monica Macovei a sustinut aceasta pozitie:. „Fara acest Mecanism astazi nu am mai avea DNA, ANI, declaratii de avere si de interese. Mecanismul sustine fortele reformatoare si trebuie sa continue pana la indeplinirea obiectivelor din continutul sau.”
La audiere au participat mai multi reprezentanti ai Comisiei Europene, de la diferite Directorate Generale implicate in monitorizarea post-aderare. Cristina Russo, Sefa Unitatii responsabile pentru MCV din cadrul Comisiei, a apreciat dezbaterea si eficacitatea mecanismului. „Comisia Europeana este multumita de felul in care functioneaza acest mecanism si nu are in vedere reconsiderarea sa. Mecanismul se va incheia cand toate criteriile de referinta vor fi indeplinite, iar acesta nu este cazul in momentul de fata.”
Grupul PPE este cel mai numeros grup politic din Parlamentul European cu 265 de membri. – www.promptmedia.ro