96298 – 30112010 – Europarlamentarul Corina Cretu, vicepresedinte al Comisiei pentru Dezvoltare a Parlamentului European, a subliniat marţi, la Bruxelles, in cadrul actiunilor consacrate Zilei Mondiale de Lupta Anti-SIDA, ca Uniunea Europeana trebuie sa aiba un rol mai activ in combaterea raspandirii infectiilor cu virusul HIV si a incalcarilor drepturilor omului asociate cu SIDA.
In cadrul dezbaterilor din Comisia europarlamentara pentru Drepturile Omului, Corina Cretu a atras atentia asupra abuzurilor ce provoaca infectarea cu HIV si afecteaza bolnavii. „In 51 de state exista restrictii privind libera circulatie a persoanelor seropozitive, discriminarea impedicandu-le, de asemenea, sa aiba acces la tratament medical si la suportul necesar”, a avertizat europarlamentarul roman. Corina Cretu a precizat, in interventia sa, ca politicile de combatere trebuie sa vizeze in special grupurile cele mai vulnerabile, femeile si copiii, mai ales in Africa Sub-Sahariana, unde traiesc aproape 80% din femeile infectate cu HIV.
„Multe dintre aceste femei au contactat virusul in urma abuzurilor sexuale care au loc in aceste zone. Situatiile cele mai critice sunt in Africa de Sud, unde rata abuzurilor sexuale este foarte ridicata, si, in ultima perioada, in Liberia si Congo, unde abuzurile sexuale in masa sunt folosite ca arma de razboi”, a declarat Corina Cretu, mentionand ca peste 22 de milioane de oameni infectati cu HIV traiesc in Africa Sub-Sahariana, reprezentand 68% din totalul persoanelor infectate in lume. „Faptul ca peste 33 de milioane de oameni traiesc azi cu acest virus care continua sa se propage cu rapiditate trebuie sa reprezinte un semnal de alarma, in conditiile in care unul din Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului vizeaza stoparea pana in anul 2015 a raspandirii HIV. Peste 2 milioane de copii traiesc cu acest virus si majoritatea au fost infectati de mame seropozitive. Prin urmare, politicile UE privind lupta impotriva HIV/SIDA trebuie sa fie concentrate, in primul rand, asupra protejarii femeilor”, a mentionat vicepresedintele Comisiei pentru Dezvoltare, subliniind, in acest context, ca majoritatea persoanelor infectate provin din tari extrem de sarace.
„Protectia drepturilor celor infectati cu acest virus sau a celor predispusi la infectare este esentiala pentru a salvgarda demnitatea umana si pentru a asigura un raspuns eficient impotriva HIV, avant la baza drepturile omului”, a declarat europarlamentarul Corina Cretu, in cadrul dezbaterii dedicate Zilei Mondiale de Lupta Anti-SIDA, marcata anual de ONU la 1 Decembrie, incepand din 1988www.promptmedia.ro