95420 – 02112010 – Europarlamentarul Corina Creţu, vicepreşedintele Comisiei pentru Dezvoltare din Parlamentul European, consideră că este necesară o monitorizare atentă din partea Comisiei Europene a modului în care Franţa îşi îndeplineşte angajamentele asumate, în urma scandalului expulzării romilor, cu privire la introducerea în legislaţia proprie, până la începutul anului viitor, a garanţiilor concrete prevăzute de Directiva 2004/38/CE a Uniunii Europene privind libera circulaţie a persoanelor. Corina Creţu avertizează că se impune, de asemenea, o supraveghere atentă a respectării articolului 19 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, care interzice expulzările colective.
Europarlamentarul PSD apreciază ca fiind încurajator răspunsul vicepreşedintelui Comisiei Europene, Viviane Reding, la întrebarea scrisă prin care Corina Cretu acuza, în plin scandal al expulzărilor, Executivul comunitar de complicitate tacită cu derapajele extremiste ale Guvernului francez.
”Înăsprirea justificată şi necesară a poziţiei Comisiei Europene faţă de repatrierile colective ale romilor trebuie urmată acum de consecvenţă în atitudinea tranşantă faţă de Franţa şi de o monitorizare atentă a progreselor promise în faţa presiunilor europene”, declară Corina Creţu.
Vicepreşedintele Comisiei europarlamentare pentru Dezvoltare salută, în acest context, decizia CE de a prezenta, în aprilie 2011, Cadrul UE privind strategiile naţionale de integrare a romilor. Comisia Europeana propune, prin intermediul acestui cadru european, o evaluare prioritizata a utilizarii fondurilor naţionale şi europene şi prezentarea unor linii directoare privind utilizarea mai eficientă a acestora pentru soluţionarea problemei integrării.
În răspunsul comisarului Reding se precizează că s-a renunţat pentru moment la declanşarea procedurii de infringement, în urma primirii din partea Franţei a măsurilor de transpunere a directivei privind libera circulaţie în legislaţia franceză şi a unui calendar considerat realist la Bruxelles. ”Comisia îşi manifestă disponibilitatea de a acorda asistenţă autorităţilor franceze în garantarea faptului că noua legislaţie este pusă în aplicare cu celeritate şi în deplină conformitate cu legislaţia UE”, se arată în expunerea poziţiei CE. De asemenea, se menţionează că este analizată, în temeiul Directivei 2004/38/CE, situaţia tuturor celorlalte state membre ale UE pentru a evalua dacă va fi necesar să se iniţieze procedura de încălcare şi în cazul altor ţări. www.promptmedia.ro