Germania, Franta, Olanda si Marea Britanie au obiecţii majore – 95701 – 11112010 – Aderarea Romaniei la Schengen in 2011 este pusa sub semnul intrebarii si legata de eradicarea coruptiei. La Bruxelles, doua conferinte petrecute marti, 9 noiembrie, una cu participarea ministrului de Interne, Traian Igas, si alta organizata de Monica Macovei, au dezbatut problema. Romania este gata, din punct de vedere tehnic, pentru a se integra in spatiul de libera circulatie Schengen, in 2011, toate cerintele se afla in grafic,
cum spune partea romana, dar Germania, Franta, Olanda si Marea Britanie nu o vad astfel. Organizatorii si deputatii europeni prezenti au subliniat importanta aderarii Romaniei la Schengen, fara a uita de problema romilor si de coruptia, care tot nu a fost eradicata, lucruri care se leaga acum intre ele. O legatura tehnica nu exista cu adevarat, ea este una pur politica si este de fapt singura modalitate pe care au gasit-o unele state membre, pentru a forta reformele sociale si reforma justitiei in Romania. Romania continua sa fie monitorizata de Bruxelles privind reforma justitiei prin faimosul Mecanism de Cooperare si Verificare (MCV), care nu prevede sanctiuni clare, dar mentine o presiune asupra Romaniei. Ministrul Traian Igas spunea insa pentru presa romana ca lucrurile ar trebui sa stea altfel: angajamentele au fost tehnice si treaba s-a facut, cele doua subiecte nu trebuie legate.
Deputatul european si fost ministru al Justitiei, Monica Macovei, crede ca cele doua subiecte nu trebuie legate. Mecanismul de Verificare si Cooperare trebuie sa continue insa, o spun Uniunea Europeana si o parte a societatii romanesti, cum reiese dintr-un studiu prezentat la Bruxelles.
Franta a anuntat miercuri seara ca se va asigura ca decizia Uniunii Europene privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen nu va fi luata pana in vara lui 2011. Declaratia ii apartine ministrului pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche. Pierre Lellouche a mai spus ca membrii UE trebuie sa fie foarte vigilenti in legatura cu aderarea celor doua tari la Schengen si ca sprijina Olanda, care solicita amanarea decizie. Olanda a anuntat la sfarsitul lui octombrie ca ar putea bloca aderarea Romaniei la Schengen, in absenta unor progrese clare in lupta anticoruptie. Se pare ca si Franta si Olanda nu ar avea incredere in capacitatea Romaniei si Bulgariei de a administra granitele externe ale UE, in conditiile in care aceste doua state au probleme de coruptie.
In acelasi timp, Romania are si sustinatori. Printre ei se numara fostul cancelar Gerhard Schroeder, care a anuntat ca Germania va sustine aderarea Romaniei in spatiul Schengen.
Romania si Bulgaria au convenit luni, la Bucuresti, sa ceara impreuna sprijin Parlamentului European pentru aderarea la Spatiul Schengen, a afirmat premierul bulgar, Boyko Borisov, in discutia avuta cu prim-ministrul roman Emil Boc. De asemenea, secretarul de Stat pentru Afaceri Europene, Bogdan Aurescu, a declarat ca Romania si Bulgaria au in vedere realizarea unui plan de actiune comun pentru coordonarea eforturilor atat la Bruxelles, cat si in capitalele statelor membre, in vederea aderarii la Schengen.
Ministrul roman de Externe, Teodor Baconschi, a declarat ca aderarea la Schengen este principalul obiectiv politic al Romaniei. Acesta a mai spus ca Bucurestiul este convins ca prietenia cu Italia ii va garanta sustinerea Romei in consiliul ministrilor de Interne din UE.
Spatiul Schengen reprezinta o zona de libertate de miscare unde controalele la frontierele interne ale statelor semnatare au fost eliminate si a fost creata o singura frontiera externa unde controalele se desfasoara conform unui set de reguli clare. – www.promptmedia.ro