95004 – 19102010 – Romanul Nicolae Mateescu-Matte, „una dintre cele mai stralucite minti canadiene in domeniul legislatiei aeriene”, potrivit ministrului Transporturilor din Guvernul Canadei, Chuck Strahl, a primit recent cea mai inalta distinctie a Organizatiei Aviatiei Civile Internationale (OACI), al carui sediu este la Montreal, transmite Romanian Global News.
Stabilit la Montreal cu multi ani in urma si ajuns la venerabila varsta de 96 de ani, Nicolae Mateescu (sau Nicholas Mateescu-Matte, cum mai este cunoscut in Canada), este primul roman laureat al OACI, el primind cel de-al 39-lea premiu „Edward Warner” in aplauzele celor cateva sute de inalti functionari din cadrul aviatiei civile mondiale reuniti la Adunarea generala a forului amintit.
Premiul, inmanat de actualul presedinte OACI, Roberto Kobeh Gonzales, reprezinta echivalentul unui Nobel in domeniul aviatiei, pentru poarta numele celui dintii presedinte al institutiei. Infiintat in 1958, rivnitua distinctie reprezinta recunoasterea la cel mai inalt nivel a meritelor romanului in dezvoltarea unei discipline stiintifice „de granita” -Dreptul aero-spatial. De altfel, Nicolae Mateescu este initiatorul respectivei discipline, lucrand ani de zile in acest extrem de important domeniu in institutii renumite de invatamant universitar si de cercetare din Canada.
Pe masura trecerii timpului, contributiile sale la dezvoltarea dreptului aero-spatial i-au adus nu mai putin de 32 de premii, distinctii si medalii, printre care Ordinul Canadei, Ordinul Cavalerilor din Quebec, sau titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii din Craiova.
Nascut in 1913, Nicolae Mateescu-Matte a absolvit Dreptul la Universitatea Bucuresti (1939), dar la sfarsitul celui de Al Doilea Razboi Mondial a fost silit sa ia calea exilului pentru a scapa de dictatura comunista. Sosit in Canada in 1947, s-a facut remarcat in domeniul sau de activitate, ba chiar a pus bazele disciplinei Dreptului aero-spatial, devenind apoi un adevarat punct de referinta in domeniu. Chiar si dupa pensionare (1997) a continuat sa lucreze in disciplina al carui ”parinte” este, atras poate si de noua provocare despre care se vorbeste in ultimii ani, legislatia zborurilor comerciale sub-orbitale. www.promptmedia.ro