94791 – 13102010 – În faţa unui public numeros, format din personalităţi marcante ale vieţii academice româneşti, dar nu numai, conacul Generalului Berthelot, din comuna hunedoreană omonimă, a fost repus, marţi dimineaţă, în circuit. Întregul domeniu a fost reabilitat, aici urmând a funcţiona „Centrul pentru dezvoltare durabilă Ţara Haţegului – Retezat”, organism aflat sub tutela Academiei Române.
Proiect de milioane – Vara trecută, mai exact pe 6 iulie, Academia Română a lansat proiectul european „Conservarea bio şi geodiversităţii ca suport al dezvoltării durabile şi al creşterii economice şi sociale a zonei Ţara Haţegului – Retezat”. Proiectul are o valoare totală de aproape 2.083.377 de euro, din care 1.579.865 de euro reprezintă finanţare externă, fiind realizat cu sprijinul unui grant din partea Islandei, Liechtensteinului şi Norvegiei, prin Mecanismul financiar al Spaţiului Economic European. „Este un proiect care ne interesează atât din punct de vedere ştiinţific, cât şi patrimonial, întrucât vizează refacerea conacului şi a comunei General Berthelot. Acest proiect a primit aprecieri favorabile di partea Uniunii Europene. castelul, pe lângă valoarea sa istorică, trebuie să aibă şi o funcţie utilă”, a declarat academicianul Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române.
Beneficii pentru întreaga zonă – Proiectul a contribuit la realizarea Centrului de Cercetări de Bio şi Geodiversitate şi Dezvoltarea Rurală Durabilă în zona Ţara Haţegului – Retezat, prin reabilitarea conacului generalului francez Henri Mathias Berthelot, cunoscut ca şi „Castelul Burtălăului”, donat Academiei Române de ilustrul militar în anul 1926. Potrivit reprezentanţilor forului ştiinţific, acesta va urmări, totodată, dezvoltarea de mijloace, metode şi instrumente pentru monitorizarea, conservarea şi valorificarea durabilă a bio şi geodiversităţii în Rezervaţia Ştiinţifică Gemenele – Retezat. Cu un larg cadru interdisciplinar, proiectul a implementat deja realizarea unei bănci de date genetice vegetale şi animale, cât şi dezvoltarea agriculturii ecologice tradiţionale în zonă. În cadrul proiectului, care a fost derulat pe o perioadă de 18 luni, din care patru au reprezentat doar formalităţile legale, au fost implicate, în programele de cercetare, peste 40 de persoane. „Este un proiect pe care îl aşteptăm de peste 20 de ani. Acest vis al nostru a devenit o realitate. Prin implementarea acestui proiect se va dezvolta atât comunitatea locală, cât şi întreaga Ţară a Haţegului. Pe lângă acest centru de cercetări nu trebuie uitat faptul că facem parte şi din „Geoparcul dinozaurilor”, ceea ce nu poate fi decât benefic pentru noi. Nu trebuie uitat că la Tuştea, sat aparţinător de General Berhelot, au fost găsite fosile de dinozaur. Pe viitor sperăm să avem cât mai mulţi turişti în zonă şi să atragem investitori”, a spus Marina Huzoni, primarul comunei General Berthelot.
Prezenţe de marcă – Printre dei prezenţi la această manifestare s-au aflat Excelenţa Sa, Oystein Hovdkinn, ambasadorul Norvegiei, în România, colonelul Thierry Le Guillou, ataşatul militar al Franţei la Bucureşti, Păun Ion Otiman, secretarul Academiei Române, Mircea Ioan Moloţ, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, consilieri locali şi judeţeni, primari din zonă şi numeroşi cercetători ştiinţifici. „Astăzi, (n.r ieri) 12 octombrie 2010, este o zi de referinţă, atât pentru comuna General Berthelot, cât şi pentru întregul judeţ Hunedoara. Renovarea castelului îl face atractiv atât din punct de vedere turistic, cât şi din cel academic. Mulţumesc tuturor care s-au implicat în realizarea acestui proiect şi îi asigur de sprijinul consiliuluijJudeţean şi pe viitor”, a afirmat Mircea Ion Moloţ. Cei care au contribuit la realizarea acestui proiect sunt Guvernele Norvegiei, Islandei şi Liechtensteinului, Ambasada Franţei de la Bucureşti, Ministerul Român al Finanţelor Publice, Academia Română, Editura Academiei, Biblioteca Academiei, Universitatea din Capitală, Televiziunea publică, Consiliul Judeţean Hunedoara, primăria comunei General Berthelot, Asociaţia Intercomunitară „Ţara Haţegului” şi mai multe firme din Deva, Timişoara, Haţeg şi Geoagiu.
Henri Mathias Berthelot, care s-a născut la 7 decembrie 1861, la Feurs, în Franţa, a fost un general al armatei franceze. În Primul Război Mondial a fost şef de stat major al comandantului-suprem al trupelor din Franţa pe Frontul de vest. A petrecut şi două perioade în România, ca şef al Misiunii militare franceze, care a sosit în România în 3/16 octombrie 1916. În perioada ianuarie – iunie 1917, acesta colaborează la refacerea şi reorganizarea armatei române, pe teritoriul rămas liber al Moldovei. După terminarea războiului Parlamentul României l-a decorat pe generalul Berthelot, l-a declarat „Cetăţean de onoare” al ţării, i-a dăruit un lot de teren şi o locuinţă, iar în 1926, acesta a fost ales Membru de Onoare al Academiei Române. Prin testament, generalul Berthelot a lăsat întreaga sa avere din România Academiei Române. Generalul a decedat pe 28 ianuarie 1931. www.promptmedia.ro