95324 – 29102010 – Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, va returna vineri Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, spre reanalizare, avizul favorabil dat pentru proiectul Palatului Ştirbei din Capitală, au declarat reprezentanţii ministerului, citaţi de Reallitatea Tv.
“Nu este vorba despre o respingere a avizului, ci de o solicitare pentru analizare mai atentă”, au mai spus sursele citate. Avizul se referă la un proiect prin care în spatele Palatului Ştirbei ar urma să fie construită o clădire înaltă de 38 de metri.
În paralel cu construirea clădirii ar urma să fie făcută restaurarea integrală a Palatului Ştirbei. Noul proprietar al acestuia, omul de afaceri Ovidiu Popescu, doreşte ca Palatul să primească o destinaţie dublă – comercială şi culturală. Astfel, Palatul ar urma să găzduiască galerii comerciale de lux, expoziţii de modă, anticariate şi cafenele.
Planurile lui Popescu a declanşat însă un scandal după ce mai multe organizaţii neguvernamentale au reclamat faptul că proiectul nu ar respecta normele urbanistice în vigoare. Alte critici au vizat faptul că restaurarea Palatului ar trebui făcută înainte de construirea clădirii din spatele acestuia.
Specialiştii sunt de părere că atât restaurarea Palatului Ştirbei, cât şi punerea în valoare a terenului din spatele său, sunt binevenite.
„Palatul Ştirbey este în pericol pentru că este în paragină. Singura lui şansă este de a fi imediat consolidat şi renovat”, a avertizat arhitectul Vladimir Arsene, autorul mai multor proiecte de amploare în Statele Unite şi România.
În opinia preşedintelui Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti, prof. dr. Emil Barbu Popescu, Palatul Ştirbei poate fi pus în valoare în zona Podul Mogoşoaiei. „El nu poate rămâne acolo izolat şi cu un teren în spate care să nu capete un contur. Ar fi păcat, neprofesionist. Trebuie gândit şi dacă acolo există intenţia de a revitaliza întreaga arie”, spune Popescu.
În acest caz, a menţionat Popescu, „este obligaţia noastră, să ajutăm, ca profesionişti, cu o soluţie mai bună şi cu legislaţia corespunzătoare pentru ca dezvoltatorul să fie în stare să facă ceva”. Preşedintele Universităţii de Arhitectură din Bucureşti este de părere că o construcţie nouă şi bine gândită poate „da amploare” monumentului istoric.
Scandalul legat de Palatul Ştirbei a revenit în actualitate joi, când, la o dezbatere organizată de societatea civilă, fostul ministru al Culturii, Theodor Paleologu, a sugerat că prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan ar fi făcut lobby în favoarea proiectului imobiliar al lui Ovidiu Popescu, iar asta inclusiv prin intermediul Andreei Paul Vass, consilier al premierului Emil Boc.
„Dacă proiectul nu se încadrează în normele urbanistice în vigoare, trebuie respins de către ministrul Culturii, pentru că este vorba de responsabilitatea lui şi de credibilitatea Comisei Naţionale a Monumentelor Istorice”, a mai spus Paleologu. www.promptmedia.ro