94662 – 08102010 – În momentul de faţă, în România sunt înregistrate peste 62.000 de organizaţii, iar numărul angajaţilor cu carte de muncă din sectorul neguvernamental este de 90.000. Numai în anul 2008, ONGurile au atras resurse financiare de 1,25 miliarde de euro.
„Organizaţiile neguvernamentale contează: cred că datele şi faptele ilustrate în acest studiu demonstrează roluri esenţiale asumate de ONG-uri în 20 de ani de existenţă. Astfel, ele răspund unor nevoi ale cetăţenilor pe care statul nu poate sau nu ştie să le adreseze şi completează oferta acestuia prin iniţierea de servicii alternative; reprezintă interesele cetăţenilor şi îi mobilizează să acţioneze în spaţiul public pentru a fi ascultaţi în luarea deciziilor care îi pot afecta sau pun presiune asupra statului pentru asumarea responsabilităţilor faţă de cetăţeni. Reforma statului trebuie să implice organizaţiile neguvernamentale ca parteneri şi promotori ai schimbării.” a declarat Ionuţ Sibian, director executiv al Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.
Din cele 62.000 de organizaţii înregistrate în România, 87% sunt înfiinţate şi funcţionează în mediul urban. 23% din cetăţeni fac parte din organizaţii neguvernamentale, altele decât sindicate, asociaţii de proprietari, partide politice.
Aproximativ 90.000 de români sunt angajaţi cu carte de muncă în mediul mediul neguvernamental, iar numărul de locuri de muncă din acest sector este mai mare decât numărul locurilor de muncă din alte sectoare ale economiei, cum ar fi intermedierile financiare (97.000 salariaţi în 2007) sau industria extractivă (84.000 de salariaţi în 2007).
Peste 35% dintre ONG-urile din România au ca sursă de venit principală finanţările internaţionale (Uniunea Europeană şi fundaţii sau instituţii guvernamentale internaţionale sau străine), ceea ce arată capacitatea lor de a atrage şi folosi resurse externe în folosul comunităţilor pe care le servesc. În acelaşi timp, cu toate că serviciile ONG-urilor s-au diversificat şi au crescut ca dimensiune, finanţarea publică naţională s-a diminuat semnificativ.
Aproximativ jumătate dintre cetăţeni (48%) cunosc faptul că sistemul fiscal le permite direcţionarea a 2% din impozitul pe venitul anual către organizaţiile neguvernamentale, dar doar 17% au pus în aplicare acest mecanism. Mecanismul 2% a determinat direcţionarea a 57.480.987 euro (raportat la cursul BNR mediu al anului pentru care s-a realizat direcţionarea) pentru anii fiscali 2004 – 2008.
Datele prezentate fac parte din raportul „România 2010. Sectorul neguvernamental – profil, tendinţe, provocări”, care îşi propune să realizeze un bilanţ al dezvoltării sectorului neguvernamental, oferind în acelaşi timp o imagine de profunzime a acestui sector în prezent, din diverse perspective. Raportul oferă informaţie structurată cu privire la dimensiunea sectorului, dinamica lui, diversele evoluţii sub-sectoriale şi analize pe domenii de activitate, oferind în acelaşi timp şi o serie de recomandări pentru acţiuni care ar favoriza dezvoltarea sectorului neguvernamental în continuare.
Raportul a fost realizat în perioada octombrie 2008 – septembrie 2010, în cadrul proiectului „Catalogul Societăţii Civile”, implementat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile şi finanţat de Trust for Civil Society în Central & Eastern Europe. www.promptmedia.ro