94638 – 08102010 – Au inceput cursurile la scolile romanesti din afara granitelor prin programul de finantare “Nicolae Iorga”. Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni (DRP) sprijina anul acesta mai multe scoli si cursuri de limba, cultura si civilizatie romaneasca in Albania, Bulgaria, Canada, Germania, Grecia, Italia, Kazahstan, Marea Britanie, Noua Zeelanda, Portugalia, Serbia, Spania, transmite Romanian Global News. În Bulgaria, aproximativ 300 de elevi si adulti frecventeaza cursurile de limba romana,
organizate de Uniunea Etnicilor Romani din Bulgaria. Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni sprijina aceste “clase pilot cu predare in limba romana” inca de la infiintarea lor, in 1993. Cursurile sunt facultative si se tin in case particulare inchiriate.
Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni sustine si Atelierele de limba romana cu elemente de cultura si civilizatie din Panciova, Serbia. Activitatile acestor ateliere se desfasoara o data pe saptamana. Timp de doua ore academice cursantii invata elementele de gramatica si vocabular ale limbii romane actuale si vizioneaza clipuri video si aplicatii multimedia despre cultura si civilizatia poporului roman.
In Albania, la Divjaka, cu sprijinul Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, functioneaza o scoala si o gradinita in dialect aroman. Copiii aromani de varsta prescolara si scolara au posibilitatea, astfel, sa invete in limba materna si sa conserve valorile etnice si spirituale. Cele doua institutii de invatamant contribuie la consolidarea comunitatii aromane din Albania.
In Cipru limba si civilizatia romaneasca este predata in cadrul scolilor de sambata. Exista 11 clase romanesti unde elevii romani studiaza dupa manuale care sunt folosite si in scolile din Romania. La aceste clase sunt inscrisi in jur de 175 de copii si tineri romani, cu varste cuprinse intre 7-14 ani.
Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni sustine si copiii romani din Grecia sa-si pastreze identitatea romaneasca. Elevii romani din aceasta tara studiaza limba si literatura romana, istoria romanilor, geografia Romaniei si civilizatia romaneasca in cadrul scolilor de sambata.
In Portugalia, scoala romaneasca de sambata din Lisabona este frecventata de 114 copii si tineri romani. Cursurile de limba si literatura romana, istoria romanilor, geografia Romaniei, cultura si civilizatie romaneasca au fost initiate aici in urma cu patru ani si se studiaza pe parcursul intregului ciclu gimnazial si liceal.
Scoala de limba si cultura romana pentru copii, tineri si familiile acestora de origine romana din München (Germania) organizeaza cursuri de limba romana, istorie, geografie si cultura romaneasca in fiecare zi de marti si se vine in sprijinul unei comunitati romanesti de circa 20.000 de persoane.
In Kazahstan cursurile de limba, istorie, civilizatie si cultura romaneasca se organizeaza de doua ori pe saptamana. Pe durata a doua ore academice, copii si tinerii romani din aceasta tara studiaza limba si literatura romana, istoria romanilor si civilizatia romaneasca.
Federatia Asociatiilor de Romani din Spania (FEDROM), cu sprijinul Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, organizeaza cursuri de limba si civilizatie romaneasca pentru angajatii sistemului administrativ spaniol, care, prin activitatea pe care o desfasoara interactioneaza cu romanii din Spania: politisti, asistenti sociali, medici si chiar angajati ai institutiilor sportive ale colegiilor si liceelor, precum si alti angajati ai serviciilor sociale, interesati de acest curs.
Tot in Spania, la Valencia, Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni sprijina cursurile de limba, cultura si civilizatie romaneasca din cadrul proiectului „Invatam impreuna departe de casa”. Scoala se adreseaza atat copiilor cat si adultilor romani din regiune, iar cursurile sunt organizate sambata si duminica la sediul Asociatiei Romanilor din Valencia.
Scoala de cultura, religie si civilizatie romaneasca din Toscana, Italia, se desfasoara in fiecare sambata si se adreseaza copiilor romani din aceasta regiune. Copiii invata elemente de cultura limba si civilizatie romaneasca, iar cu ocazia sarbatorilor traditionale romanesti, organizeaza actiuni cu caracter cultural.
Tot in Italia, la Padova, DRP sustine proiectul “Scoala dupa scoala”, care contribuie la aprofundarea cunostintelor de limba si literatura romana in randul copiilor nascuti in Italia in familii romanesti. Cursurile de desfasoara in perioada octombrie – decembrie 2010, iar elevii au la dispozitie o biblioteca cu carti romanesti.
La Ternia cursurile de limba si literatura romana, istorie, cinema, pictura, artizanat ii ajuta pe copiii romani din regiunea Umbria sa fie in contact cu limba si valorile poporului roman. Iar la Faenza, in regiunea Emilia-Romagna, proiectul “Descopera Romania” contribuie la pastrarea si promovarea identitatii etnice, lingvistice si culturale a romanilor.
Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni sustine proiectele educationale si in comunitatile mai indepartate geografic. In Noua Zeelanda, aproximativ 50 de copii romani frecventeaza cursurile de limba, istorie, geografie si cultura romaneasca din Auckland. Cursantii sunt impartiti in trei grupe de varste: Alunii (sub 5 ani), Stejarii (5-8) si Brazii (peste 8 ani).
Tot cu sprijinul DRP functioneaza si Scoala romaneasca de matematica, muzica, dans, limba, cultura si civilizatie romaneasca din Montreal (Canada). Cursurile se organizeaza in fiecare sambata, iar elevii s-au remarcat la concursurile internationale de matematica. – www.promptmedia.ro