* “Serviciile de informaţii din România sunt profesioniste şi apolitice”, iar forţele de ordine “s-au îmbunătăţit semnificativ” * “Instabilitatea şi nesiguranţa ar putea afecta nivelul de încredere pe care România îl inspiră * Deputaţii români greşesc la vot ca senatorii americani în urmă cu 30 de ani
Invitat la Pro Tv în cadrul emisiunii „După 20 de ani”, ambasadorul SUA în România Mark Gitenstein a realizat o radiografie a scenei publice din ţara noastră. Printre altele, diplomatul a lăudat profesionalismul serviciilor speciale din România, a avertizat asupra riscurilor pe care le presupune o instabilitate politică pentru investiţiile în economie, a explicat că nu doar parlamentarii romni comit erori din cauza oboselii atunci cânt votează şi s-a arătat cel puţin rezervat în privinţa unei eventuale vizite a preşedintelui Obama în România.
În ceea ce priveşte percepţia oamenilor de afaceri americani, potenţiali investitori în România, răspunsul ambasadorului SUA a fost diplomatic, precizând că va trebui văzută reacţia pieţii financiare după rezultatul votului asupra moţiunii de cenzură: “Mi s-a spus de către unii economişti că va fi un efect negativ. Dacă este adevărat, atunci vor fi afectate interesele investiţionale existente în România. Dacă nu, nu. Nu am nicio idee dacă va trece sau va pica. Chiar nu ştiu”, a spus Gitenstein, avertizând însă că instabilitatea şi nesiguranţa ar putea afecta nivelul de încredere pe care România îl inspiră investitorilor. “Pe de altă parte, dacă oamenii se uită la un program al opoziţiei şi spun da, ar putea şi asta să meargă şi dacă vor fi îndeplinite cerinţele FMI-ului, atunci ar putea să nu fie afectat nivelul de încredere”, a mai spus ambasadorul, adăugând că va depinde de opoziţie dacă va trece moţiunea, partidele acesteia trebuind să aibă un program care să respecte cerinţele FMI şi care să stabilizeze şi să consolideze economia românească.
În altă ordine de idei, afirmaţiile ambasadorului Mark Gitenstein la adresa serviciilor de informaţii româneşti au fost apreciative, acesta spunând că “serviciile de informaţii din România sunt profesioniste şi apolitice”, iar forţele de ordine “s-au îmbunătăţit semnificativ” de la venirea sa la post, în Bucureşti. “Pot spune că serviciile dumneavoastră de informaţii sunt profesioniste şi apolitice. Sunt şi foarte competente, ceea ce este important şi de aceea relaţiile noastre sunt atât de strânse”. “Forţele de ordine s-au îmbunătăţit semnificativ de când sunt aici, mai ales în ceea ce priveşte combaterea criminalităţii informatice şi a traficului de droguri, aspecte foarte importante pentru SUA. Ştiţi că fraudele informatice pornite din România ajung la un milliard de dolari în SUA şi lucrăm îndeaproape. Poliţiştii dumneavoastră au fost foarte eficienţi în acest domeniu, iar procurorii dumneavoastră sunt foarte competenţi”, a afirmat Gitenstein.
În ceea ce priveşte votul deputaţilor pentru scăderea TVA la alimente şi neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei, în pofida evertismentelor exprimate de Cabinetul Boc referitoare la imposibilitatea susţinerii unor astfel de măsuri, ambasadorul Gitenstein a explicat că astfel de situaţii există şi în Statele Unite şi a exemplificat cu votul din Senatul SUA când a fost adoptată o lege care conţinea dispoziţii contrare intenţiilor iniţiatorului proiectului, iar acest fapt a fost constatat după aprobarea documentului. El a spus că evenimentul s-a petrecut în anii 70. “Era o lege mare, stufoasă şi complicată. Au adoptat-o şi, la final când au citit-o, după adoptare – era deja la preşedinte pentru promulgare – au spus: tocmai aţi viciat întreaga lege din cauza acestor dispoziţii. Legea a fost întoarsă şi a trebuit rescrisă pe de-a-ntregul. Astfel de lucruri se întâmplă. Oamenii stau până noaptea târziu, încercând să ia decizii şi au o lege complicată şi votează greşit. Se întamplă. N-ar trebui, dar se întâmplă”, a subliniat reprezentantul SUA în România.
Intervievat în legătură cu o potenţială vizită a preşedintelui american în România, Mark Gitenstein a afirmat că “discuţia era legată de o vizită a preşedintelui Băsescu în SUA. Nu cred că vine aici preşedintele Obama. Având în vedere că vicepreşedintele s-a aflat recent aici în vizită, nu cred că Obama va veni”. – www.promptmedia.ro