94696 – 11102010 – Preşedinţia belgiană a UE, în colaborare cu Comisia Europeană şi cu Comisia belgiană privind jocurile de noroc vor organiza o conferinţă pe tema rolului pe care autorităţile trebuie să îl joace în reglementarea jocurilor de noroc. Conferinţa are ca obiectiv continuarea dezbaterii asupra rolului autorităţilor de reglementare, combaterea jocurilor de noroc ilegale şi problemele şi soluţiile asociate impactului social al jocurilor de noroc. Conferinţa va fi deschisă de o serie de discursuri, urmate de ateliere de lucru
care vor reuni participanţi reprezentând toate părţile interesate (decidenţi, autorităţi de reglementare, specialişti ai acestui sector) care vor dezbate pe marginea următoarelor puncte aflate pe ordinea de zi: bilanţul preşedinţiilor franceze, suedeze şi spaniole în ce priveşte impactul social al jocurilor de noroc şi al jocurilor de noroc ilegale; aspecte legale ale jocurilor de noroc; perspective în ce priveşte reglementarea şi evoluţii europene în materie de jocuri de noroc; abordarea din perspectivă politică a jocurilor de noroc.
Cadrul de reglementare aplicabil în fiecare stat membru jocurilor de noroc variază considerabil: unele ţări limitează sau chiar interzic jocurile de noroc, altele oferă pieţe mult mai deschise. În urma dezvoltării jocurilor de noroc on-line, multe state membre şi-au revizuit de curând legislaţia în domeniul jocurilor de noroc sau se află în acest proces.
Importanţa economică a sectorului jocurilor de noroc cu dimensiune trans-frontalieră creşte. În anul 2008 jocurile de noroc on-line au reprezentat venituri anuale de peste 6,16 miliarde de euro, adică 7,5% din întreaga piaţă a jocurilor de noroc. Această piaţă on-line înregistrează cea mai rapidă creştere şi se estimează că, în cinci ani, îşi va dubla cota. Importanţa crescândă a sectorului şi caracteristica sa transfrontalieră reprezintă noi provocări pentru autorităţile de reglementare. Este necesară o abordare comună a problemelor şi o cooperare strânsă între statele membre pentru a face faţă acestor provocări.
Comisia Europeană intenţionează să lanseze, până la sfârşitul anului, o consultare asupra problemelor care derivă din dezvoltarea jocurilor de noroc on-line. Consultarea va aborda probleme precum prevenirea fraudei, accesul consumatorilor la informaţii, prevenirea dependenţei faţă de jocurile de noroc, protecţia minorilor şi aplicarea legii. Consultarea va identifica posibile răspunsuri care vor fi luate în considerare la nivel european. – www.promptmedia.ro