95245 – 27102010 – Subcomisia pentru Drepturile Omului din Parlamentul European a găzduit o audiere publică pe marginea respectării drepturilor fundamentale în Turkmenistan, în perspectiva ratificării Acordului de Parteneriat şi Cooperare dintre Uniunea Europeană şi această ţară, dosar pentru care raportoare principală este eurodeputata liberală Norica Nicolai. În timpul pledoariei sale pentru o deschidere europeană către Turkmeninstan, un stat cu importante resurse energetice, Norica Nicolai a afirmat, atât în timpul dezbaterii cât şi în concluzii, că standardele europene sunt încălcate chiar în interiorul Uniunii de unele state membre, dând exemplul României.
„Recent, sub actualul regim, Turkmenistanul a semnat şi a ratificat acordurile internaţionale. Are, dacă cineva va avea curiozitatea să citească, o constituţie care nu se deosebeşte prea mult de o serie de prevederi democratice din constituţiile europene. Dar, cu toată sinceritatea, ca şi în foarte multe părţi, unde se presupune că ar fi atins standarde democratice, de la prevederile legale la practica de fiecare zi, există o foarte mare diferenţă. Nu vreau să fiu ipocrită, fac parte dintr-o ţară membră a Uniunii Europene şi ştiu, şi ştiţi cu toţii, că, în acest moment, în ţara mea sunt foarte multe abdicări de la standardele democratice europene, pe care foarte mulţi dintre noi le tolerează. Sunt de acord cu îndoielile exprimate de colegii mei, aici, mai ales că avem exemplul unor ţări membre ale Uniunii Europene care, după ce au intrat în Uniune, au uitat de standardele care le-au fost impuse şi pe care trebuie să le respecte. Ţara mea este un exemplu în această chestiune. Trebuie să fim foarte atenţi”, a spus Norica Nicolai.
Norica Nicolai a criticat, din nou, atitudinea pasivă a unora dintre colegii săi care propun suspendarea procesului de ratificare a acordului cu Turkmenistanul din cauza cazurilor de încălcare a drepturilor omului. Raportoarea ALDE a arătat că Uniunea Europeană trebuie să profite de situaţia actuală şi să îşi impună propriile standarde prin monitorizare continuă şi mecanisme de reacţie rapidă în momentul constatării de abateri.
„Stimaţi colegi, cred că fără acest acord putem continua să nu facem nimic, putem continua să constatăm ceea ce se întâmplă, sigur să ne indignăm, şi cu mijloace, dacă doriţi, paşnice să reacţionăm! Cred că trebuie să încercăm să avem un alt tip de abordare cu privire la aceste acorduri. Eu aş vrea ca Parlamentul European să partajeze rezonabil o viziune care priveşte respectul faţă de drepturile omului, dar şi implicarea pentru punerea în practică a drepturilor omului, pentru că altfel eu, personal, am o vinovăţie în calitatea mea de europarlamentar că nu îmi dau prilejul de a acţiona eficient într-o cauză. Şi voi conchide spunând că, după părerea mea, cu toate mecanismele de securitate, acest acord trebuie să existe pentru că nimic nu poate obliga o ţară mai mult decât un cadru juridic internaţional la care ea este parte.”
Norica Nicolai este raportoarea principală a Parlamentului European în dosarul privind negocierea şi concluziile Acordului de Cooperare şi Parteneriat cu Turkmenistanul. Eurodeputata liberală a prezentat, deja, un proiect al raportului său, urmând să depună versiunea revizuită a documentului pe 10 noiembrie. Tot luna viitoare, pe 13 noiembrie, are loc prezentarea acestui proiect, apoi urmează depunerea de amendamente şi votul în Comisia pentru Afaceri Externe, prevăzut pentru luna ianuarie 2011. www.promptmedia.ro