Acasă Uncategorized Bruxelles: Daciana Sarbu: Catastrofa din Ungaria arata de ce proiectul Rosia Montana...

Bruxelles: Daciana Sarbu: Catastrofa din Ungaria arata de ce proiectul Rosia Montana trebuie oprit

DISTRIBUIȚI

94615 – 07102010 – Daciana Sârbu, europarlamentar, membru al Comisiei de Mediu, Sănătate publică şi Siguranţă alimentară din PE, solicită reevaluarea rapidă a măsurilor de siguranţă impuse companiilor care lucrează cu substanţe periculoase, precum şi creşterea standardelor de siguranţă necesare la nivelul întregii Uniuni Europene, astfel încât accidente precum cel de marţi din Ungaria să nu mai fie posibile. Eurodeputata cere asigurări că, dacă va resimţi efectele acestui accident, România va putea apela la Fondul European de Solidaritate.

Asemenea dezastre ridică din nou în discuţie necesitatea interzicerii proiectului minier de la Roşia Montană. “Acolo se doreşte extragerea aurului cu cianuri. La fabrica din Ungaria se produce alumină cu generarea unor reziduuri deosebit de toxice. În ambele cazuri companiile pretind respectarea tuturor regulilor. Dar acum numai una dintre catastrofe mai poate fi prevenită – cea de la Roşia Montană”, a declarat Daciana Sârbu.

În cadrul unei dezbateri din plenul Parlamentului European despre protejarea biodiversităţii, Daciana Sârbu a afirmat: “Catastrofa ecologică petrecută în Ungaria, care a ucis patru oameni, a lovit şapte localităţi şi a afectat ecosistemele mai multor râuri – ameninţând să atingă şi Dunărea – ne oferă un fundal trist pentru discuţia de astăzi, dar şi un îndemn serios la acţiuni mai ferme pentru protejarea mediului şi a biodiversităţii”.

Eurodeputata consideră că asemenea accidente impun cu necesitate reevaluarea standardelor de protejare a populaţiei faţă de activitatea companiilor care, în activitatea lor, utilizează substanţe periculoase ori generează deşeuri toxice, cu potenţial deosebit de nociv pentru aşezările umane şi mediu.

“Mii de oameni au fost afectaţi, iar curăţarea zonelor contaminate cu reziduuri toxice va dura un an şi va avea costuri uriaşe. Totuşi compania insistă că a respectat regulile comunitare. Iată deci un nou avertisment că asemenea dezastre sunt posibile oricând în Uniunea Europeană, dacă normele de siguranţă şi de protecţie nu sunt suficient de puternice, iar reglementările impuse companiilor nu sunt suficient de dure”, a subliniat eurodeputata. “Fermitatea regulilor trebuie să crească, iar nivelul trebuie să fie acelaşi la nivelul întregii Uniuni, pentru ca şi state precum Ungaria sau România, în care au fost posibile asemenea accidente, să fie mai bine pregătite şi mai capabile să-şi protejeze populaţia”, a adăugat Daciana Sârbu.

Tot ieri, Daciana Sârbu şi Corina Creţu au adresat Comisiei Europene o interpelare pe această temă, întrebând executivul comunitar dacă va trimite în Ungaria o misiune de lucru care să ancheteze cauzele şi consecinţele şi să facă recomandări, aşa cum s-a întâmplat în cazul accidentului de la Baia Mare. De asemenea, eurodeputatele au întrebat Comisia dacă, în cazul contaminării Dunării, statele afectate – printre care şi România – pot face apel la Fondul European de Solidaritate. www.pomptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.