95167 – 25102010 – Cinci persoane care făceau parte dintr-un grup infracţional specializat în comiterea de infracţiuni informatice şi fraude cu cărţi de credit pe teritoriul României, coordonat de Florin Pârjol, zis Ghenosu, au fost reţinute de procurorii DIICOT, sîmbătă.
În acest dosar, sunt cercetaţi şapte membri ai grupării Ghenosu, iar acţiunea procurorilor DIICOT intervine după ce Florn Pârjol a fost rearestat, pe 15 octombrie, se arată într-un comunicat al DIICOT. În cazul a cinci dintre inculpaţi, procurorii DIICOT au dispus reţinerea pentru 24 de ore şi au formulat propunere de arestare preventivă.
Potrivit procurorilor, în sarcina inculpaţilor s-a reţinut că, în perioada martie – octombrie 2010, „s-au constitui într-un grup infracţional organizat şi au procedat la confecţionarea artizanală şi exploatarea dispozitivelor de fraudare a mijloacelor de plată electronice, procedând la instalarea de echipamente de „skimming” pe terminale de distribuţie a numeralului (peste 15 ATM-uri din Bucureşti, Timişoara, Arad, Braşov, Zalău, Constanţa şi Băile Herculane), în vederea colectării de informaţii de pe banda magnetică a cărţilor de credit”.
Prejudiciul cauzat prin accesul neautorizat la sistemele informatice, precum şi prin efectuarea de retrageri de numerar fără consimţământul titularilor, este de aproximativ 200.000 RON, precizează DIICOT.
La realizarea acţiunii au participat poliţişti din cadrul BCCO – Serviciul de Combatere a criminalităţii Informatice, iar suportul tehnic a fost asigurat de către Direcţia de Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR, se mai arată în comunicatul DIICOT.
Florin Pârjol, zis Ghenosu, a fost arestat preventiv, pe 15 octombrie, prin decizia magistraţilor Tribunalului Prahova, pentru 30 de zile, în cadrul dosarului în care este judecat, pe fond, la această instanţă, pentru şantaj şi alte infracţiuni.
Astfel, procurorii DIICOT au cerut instanţei arestarea, pentru 30 de zile, a lui Florin Pârjol, cunoscut drept liderul clanului Ghenosu, acesta fiind acuzat că a luat legătura cu una dintre părţile vătămate din dosar, cu scopul de a o convinge să îşi modifice poziţia. Tribunalul Prahova a admis solicitarea procurorilor şi a dispus rearestarea lui Pârjol.
Florin Pârjol a fost trimis în judecată de DIICOT în martie 2009, alături de alte nouă persoane, pentru mai multe infracţiuni, printre care fraude informatice sau şantaj. Deşi iniţial erau arestaţi, ulterior Curtea de Apel Ploieşti a dispus cercetarea în libertate a şapte dintre ei, Pârjol şi alte două persoane rămânând în arest. Ghenosu a fost eliberat, ulterior.
Pârjol a fost condamnat, în septembrie, la patru ani e închisoare pentru ultraj în formă agravantă şi la un an pentru lovire, pedepse care s-au contopit cu o alta, dată de o instanţă din Nice, astfel că acesta va executa şapte ani de închisoarewww.promptmedia.ro