94123 – 22092010 – Parlamentul European doreşte mai multă flexibilitate în ceea ce priveşte bugetul UE, pentru a putea răspunde nevoilor actuale şi viitoare, exprimându-se pentru lansarea negocierilor politice cu Consiliul pe marginea noii propuneri pentru cadrul financiar multianual (2007-2013). Actuala propunere din martie 2010 este considerată prea rigidă pentru a identifica resurse financiare suficiente pentru noile provocări politice, inclusiv priorităţile prevăzute în Tratatul de la Lisabona.
Cadrul financiar multianual stabileşte plafoanele anuale pentru angajamente şi plăţi, pe categorii de cheltuieli. Acesta trebuie să fie revizuit ca urmare a intrării în vigoare a Tratatului de la Lisabona. Raportul interimar elaborat de Reimer Böge (PPE, DE) exprimă o poziţie critică faţă de propunerea Consiliului, fiind considerată „strict tehnică şi insuficientă pentru ca Parlamentul să îşi poată da acordul”. În plus, propunerea nu conţine resurse adiţionale necesare pentru iniţiative care nu au fost prevăzute în 2006, când cadrul multianual a fost elaborat. „Cele mai relevante sunt noile priorităţi incluse în Tratatul de la Lisabona, precum serviciul european de acţiune externă, schimbările climatice, energie, protecţie civilă, spaţiu”, a mai adăugat raportorul PE.
„Pentru următorii ani, marjele rămase pentru plafoanele cadrului sunt estimate a fi neglijabile”, a declarat domnul Böge. Pentru a putea răspunde provocărilor actuale şi viitoare, Parlamentul ar dori marje şi rezerve mai mari stabilite în cadrul financiar, ceea ce ar oferi mai multă flexibilitate pentru modificări ulterioare între şi în interiorul diferitelor poziţii bugetare.
Parlamentul solicită totodată Consiliului şi Comisiei să considere o reprioritizare în cadrul bugetului prin stabilirea de priorităţi pozitive şi negative, având în vedere valoarea adăugată europeană a acestora. Comisia şi Consiliul ar trebui să prezinte cât mai curând posibil revizuirea intermediară, prevăzută deja pentru 2009, care cuprinde toate aspectele legate de cheltuielile şi resursele bugetului european, pentru a putea purta negocieri politice reale despre viitoarele orientări. www.promptmedia.ro