– Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a dezbătut în şedinţa de astăzi Strategia Naţională de Ordine Publică. Aceasta stabileşte obiectivele majore pe termen mediu în domeniul ordinii publice.
Una dintre priorităţile până în 2013 în domeniul ordinii publice va fi combaterea fenomenului infracţional, în special a criminalităţii organizate şi transfrontaliere şi terorismului.
Preşedintele Traian Băsescu a precizat că Ministerul Administraţiei şi Internelor trebuie să intervină în forţă în cazul violenţelor provocate de clanuri sau grupări din zona crimei organizate. În acest sens, preşedintele României a cerut toleranţă zero în cazul încălcării legii, inclusiv în situaţiile în care se aduce atingere demnităţii şi integrităţii fizice a personalului M.A.I.
În cadrul aceleiaşi şedinţe, grupul de lucru interinstituţional pentru combaterea evaziunii fiscale, a anunţat ca rezultate obţinute din luna iunie şi până în prezent instituirea de măsuri asiguratorii asupra unor bunuri cu valoare de aproape 58 milioane euro, contravenţii de 18 milioane euro, confiscarea de bunuri şi bani în valoare de 32 milioane euro, instituirea de obligaţii fiscale suplimentare în valoare de 361 milioane euro.
O altă temă pe agenda şedinţei CSAT a fost reprezentată de pregătirile pentru aderarea României la Spaţiul Schengen conform calendarului stabilit. În cadrul şedinţei au fost trecute în revistă rezultatele foarte bune ale evaluărilor realizate de Comisia Europeană şi au fost stabilite priorităţile de acţiune pentru perioada următoare. Concluzia discuţiilor au fost că România şi-a respectat toate angajamentele la acest capitol.
În ceea ce priveşte viitorul mandat al delegaţiei României care va participa la Summit-ul NATO de la Lisabona au fost aprobate liniile generale ale acestuia. Preşedintele României, Traian Băsescu, a accentuat importanţa noului Concept Strategic al Alianţei, mai ales în ceea ce priveşte nevoia de a asigura direcţia strategică pentru evoluţia Alianţei pe termen mediu şi lung.
Un alt subiect aflat pe ordinea de zi şi dezbătut s+a referit la Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării. Obiectivul Strategiei este să angajeze statele riverane într-un proces de redimensionare a cooperării regionale, pentru susţinerea dezvoltării economico-sociale şi atingerea obiectivelor politicilor comunitare integrate, inclusiv cele stabilite de Strategia Uniunii Europene 2020.
Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, având următoarele axe prioritare: conectivitatea (transporturi, energie); protecţia mediului şi prevenirea riscurilor; dezvoltarea socioeconomică (turism, cercetare, inovare, cultură, educaţie, competitivitate), urmează să fie adoptată de Comisia Europeană în luna decembrie a.c. şi agreată de Consiliul European în luna iunie a anului viitor.
La şedinţa CSAT de astăzi au participat prim-ministrul României, Emil Boc, ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ion Ariton, ministrul Justiţiei, Cătălin Marian Predoiu, directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior; directorul Serviciului de Informaţii Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, şeful Statului Major General, amiral Gheorghe Marin, consilierul prezidenţial pentru Securitate Naţională, Iulian Fota, consilierul prezidenţial Anca Ilinoiu, şef al Departamentului Relaţii Internaţionale, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, secretarul CSAT, general-locotenent Ion Oprişor şi purtătorul de cuvânt al preşedintelui României, Valeriu Turcan. Şedinţa a fost condusă de preşedintele Traian Băsescu. – www.promptmedia.ro