Acasă Uncategorized Bruxelles: Comisia Europeana avertizează Polonia cu privire la radiatiile optice la locul...

Bruxelles: Comisia Europeana avertizează Polonia cu privire la radiatiile optice la locul de munca si incheie procedurile declansate impotriva a zece tări

DISTRIBUIȚI

94391 – 30092010 – Comisia Europeană a solicitat Poloniei să se conformeze în totalitate legislaţiei UE care protejează lucrătorii împotriva riscurilor pe care le prezintă pentru sănătate expunerea excesivă la „radiaţii optice artificiale”, precum echipamentele laser şi UVA (Directiva 2006/25/CE). Solicitarea ia forma unui „aviz motivat” în cadrul procedurilor privind încălcarea dreptului UE. Polonia dispune de un termen de două luni pentru a se conforma. Comisia poate hotărî să supună cazul Poloniei atenţiei Curţii în cazul în care nu este adoptată nicio măsură pentru asigurarea conformităţii.În paralel, Comisia a încheiat procedurile juridice lansate împotriva a zece alte state (Bulgaria, Cipru, Germania, Danemarca, Franţa, Ungaria, Luxemburg, Portugalia, România şi Slovenia) după ce acestea au comunicat măsurile naţionale adoptate în vederea transpunerii normelor UE în legislaţia naţională.

Directiva privind radiaţiile optice (2006/25/CE) stabileşte cerinţele minime pentru protecţia lucrătorilor împotriva riscurilor legate de radiaţiile optice, în special vătămarea ochilor şi a pielii. Radiaţiile optice pot apărea în momentul în care lucrătorii sunt expuşi la lasere, UVA şi alte forme specifice de lumină artificială, atât vizibilă, cât şi invizibilă. Acestea prezintă un risc deosebit pentru sănătate şi siguranţă în sectoare precum prelucrarea metalelor şi sudura, în care laserele şi alte dispozitive sunt utilizate în mod regulat în procesul de lucru.

Directiva prevede limite de expunere bazate pe efectele dovedite asupra sănătăţii şi pe consideraţii biologice.Aceasta solicită, de asemenea, angajatorilor să determine nivelul de iradiere optică de la locul de muncă, să evalueze riscurile, să îndepărteze sau să reducă riscurile pentru lucrători, să ia măsuri de prevenire şi protecţie şi să furnizeze informaţii şi instruire în acest sens.

Polonia nu a transmis deocamdată Comisiei nicio notificare cu privire la măsurile de transpunere adoptate în vederea introducerii acestor cerinţe în legislaţia naţională, motiv pentru care Comisia trimite un aviz motivat autorităţilor poloneze, prin care li se solicită să respecte obligaţiile legale care le revin. Comisia poate hotărî să supună cazul Poloniei atenţiei Curţii în cazul în care nu este adoptată nicio măsură pentru asigurarea conformităţii.

Cu toate acestea, Bulgaria, Cipru, Germania, Danemarca, Franţa, Ungaria, Luxemburg, Portugalia, România şi Slovenia au comunicat măsurile naţionale adoptate în vederea transpunerii directivei UE, iar Comisia a hotărât, prin urmare, să încheie procedurile declanşate împotriva lor. www.promptmedia.ro

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.