Acasă Uncategorized ONU respinge autonomia teritoriala a maghiarilor din Transilvania

ONU respinge autonomia teritoriala a maghiarilor din Transilvania

DISTRIBUIȚI

92882 – 12082010 – Organizaţia Naţiunilor Unite s-a pronunţat negativ în chestiunea autonomiei teritoriale a populaţiei maghiare din Transilvania, dar vor recomanda României, cel mai devreme în noiembrie, să adopte statutul minorităţilor, proiectul gândit de UDMR şi blocat în Parlament de cinci ani, informează Realitatea Tv.Proiectul de lege privind Statutul minorităţilor naţionale garantează autonomia culturală a minorităţilor naţionale. Asta înseamă dreptul şi capacitatea comunităţii unei minorităţi naţionale de a lua decizii

 

 în probleme ce ţin de identitatea culturală, lingvistică şi religioasă proprie, prin consilii alese de către membrii săi. Pentru aceasta, proiectul elaborat de UDMR, negociat şi renegociat de formaţiune la fiecare participare în coaliţiile de guvernare, dar blocat în Legislativ, propune înfiinţarea Consiliului Naţional al Autonomiei Culturale.

 

Comitetul ONU pentru Elimnarea Discriminării Rasiale a analizat la începutul acestei săptămâni, la Geneva situaţia României. Cu această ocazie, delegaţia română a prezentat experţilor internaţionali al 19-lea raport periodic privind respectarea de către România a reglementărilor împotriva discriminării. Anterior, potrivit adevarul.ro, trei asociaţii maghiare au trimis la ONU un „Raport din umbră” prin care se cere autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc.

„Despre ONG-urile maghiare s-a arătat că Convenţia (Convenţia privind eliminarea tuturor formelor de discriminare, la care România a aderat la 15 septembrie 1970, n.r.) nu garantează drepturile colective ale unei comunităţi ci doar drepturile individuale. Autonomia (teritorială, n.r) este o chestiune vagă, nedeterminată şi descentralizarea în sănătate, educaţie, etc, este o formă de autonomie”, a zis şeful delegaţiei române la ONU, Asztalos Ferenc Csaba.

Comitetul ONU a întrebat România de folosirea limbii maghiare în administraţia locală şi în justiţie şi de finanţarea de către stat a învăţământului superior în limba maghiară. „Sunt probleme la Babeş-Bolyai şi la Universitatea de Medicină din Târgu-Mureş”, a adăugat Asztalos Ferenc Csaba.

Între posibilele recomandări pe care le va face ONU se numără necesitatea adoptării legii educaţiei şi a legii privind statutul minorităţilor naţionale. De asemenea, Comisia a sfătuit statul român să protejeze grupurile vulnerabile în faţa crizei economice. Majoritatea propunerilor specifice se vor referi la problema romilor şi o posibilă recomandare de acest fel va fi o mai bună colectarea a datelor. www.promptmedia.ro

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.