Acasă Uncategorized Craiova: CE Rovinari scapa de inchidere

Craiova: CE Rovinari scapa de inchidere

DISTRIBUIȚI

93311 – 27082010 – CE Rovinari face primul pas spre conformarea la normele de mediu impuse prin directivele Uniunii Europene dupa ce a demarat doua proiecte esentiale pentru evitarea retragerii din exploatare: evacuarea zgurii si cenusii in sistem de slam dens si proiectul de desulfurare a gazelor de ardere, noteaza Inpolitics. Initiate in anul 2008, lucrarile la noua instalatie de evacuare, transport si depozitare a zgurii si cenusii de la blocurile 3 si 6 din CE Rovinari au fost finalizate

 

 

 

 

 

 

iar instalatia a fost inaugurata joi, 20 august, cu 11 zile inaintea termenului contractual. Executantul, un consortiu condus ca lider de Romelectro SA si format din firme romanesti de profil impreuna cu partenerul extern Gea Egi, pune astfel in functiune la numai doua luni distanta, cea de-a doua instalatie de acest fel din Romania dupa experienta de la termocentrala Craiova II.

Sub amenintarea inchiderii centralei in cazul neconformarii, s-a impus renuntarea la vechiul sistem de evacuare si depozitare a cenusii rezultate in procesul de ardere al carbunelui, care afecta grav toti factorii de mediu, panza freatica, vegetatia, solul,  asezarile umane, chiar si la distante mari fata de depozit. Pulberile de cenusa antrenate de vant ajungeau in plamani pana la nivelul alveolelor pulmonare, favorizand trecerea in circuitul sanguin a unor elemente toxice deosebit de periculoase ca seleniul, plumbul sau vanadiul.

Astfel, pe langa beneficiile economice rezultate din mentinerea in operare a uneia dintre cele mai importante centrale din sistemul energetic national, beneficiile de mediu aduse prin implementarea solutiei de ecologizare promovata de Romelectro au o importanta deosebita pentru comunitatea locala si pentru regiune.

Scoala de inginerie romaneasca revine astfel in prim plan dupa ce timp de aproape 20 de ani a fost supusa ofensivei marilor trusturi internationale care au vizat, de multe ori prin prejudicii majore aduse statului roman, acapararea completa a unei piete industriale si de lucrari aflata in deriva la inceputul anilor ’90. In acest sens, proiectul ne poate oferi si mica pastila de optimism de care avem toti nevoie. Ne arata ca resursele romanesti pot fi mai mult decat materie prima sau forta de munca exportata si ca mult hulitele companii romanesti pot fi competitive pe o piata de acum europeana, in care competitia acerba obliga la eficienta.

CE Rovinari nu a finalizat insa toate lucrarile necesare conformarii la normele de mediu. In ceea ce priveste lucrarea de desulfurare a gazelor de ardere, contractul a fost semnat in anul 2007 cu un consortiu condus de compania Alstom Power Italia, membra a grupului Alstom Franta, din care mai faceau parte SAEM Energomontaj Bucuresti si Alstom Power Suedia. La acel moment, chiar daca oferta acestora a fost cu peste 25 milioane de euro mai scumpa decat a urmatorului ofertant, un consortiu de firme italo-chinez, Alstom a fost declarat castigator tinandu-se cont de termenul de executie cu 6 luni mai scurt decat al principalilor concurenti, acesta fiind un criteriu deosebit de important in evaluarea ofertelor. Pe baza graficului de timp asumat in contract, instalatia de desulfurare pentru blocul 3 ar fi trebuit finalizata pe 05 iunie 2009, iar pentru blocul 6 pe 06 iunie 2010, asa cum se mentioneaza pe siteul CE Rovinari. Cu toate acestea, ambele lucrari sunt inca in executie fiind departe de a fi finalizate. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.