93250 – 25082010 – Guvernul încurajează şi sprijină domeniul cultural, chiar şi în condiţiile financiare actuale, le-a transmis miercuri premierul Emil Boc reprezentanţilor Alianţei Naţionale a Uniunilor de Creatori din România (ANUC), prezenţi la Palatul Victoria. „Mai mult decât atât ar trebui ca în această perioadă de criză să continuăm o politică de susţinere a actului de cultură”, a afirmat primul-ministru.
Şeful Executivului a anunţat că o echipă interministerială, formată din reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice,
Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, şi coordonată de vicepremierul Marko Bela, va analiza câteva acte normative care produc efecte asupra domeniului cultural. Astfel, experţii guvernamentali vor examina Legea timbrului cultural, Legea sponsorizării şi Legea drepturilor de autor, astfel încât să fie identificate măsuri financiare concrete pentru sprijinirea domeniului cultural.
Prim-ministrul Emil Boc a mai declarat că, în cadrul întâlnirii de astăzi cu reprezentanţii ANUC, s-a decis realizarea unui inventar al publicaţiilor culturale româneşti, în vederea identificării acelora care ar putea fi sprijinite de stat. „Am decis ca pe baza inventarului pe care reprezentanţii Uniunii Scriitorilor îl vor face, să asigurăm o susţinere a revistelor culturale din România, în limita unei sume de bani care nu va depăşi, cel mai probabil, 1 milion de euro pe an. Revistele de cultură care s-au consacrat în România şi care, din cauza vremurile mai grele în care trăim, au dificultăţi de apariţie, vor fi susţinute de Guvern. Un guvern îşi poate permite să aloce 1 milion de euro pe an pentru a susţine revistele de cultură”, a susţinut premierul.
Un alt subiect abordat în cadrul discuţiilor a fost situaţia artiştilor plastici care se confruntă cu problema lipsei atelierelor de creaţie. Premierul Emil Boc a pledat pentru o colaborare mai eficientă între autorităţile locale, cele centrale şi Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, în vederea sprijinirii artiştilor. „Este un semnal pe care îl dăm către toate administraţiile publice locale din România, că sunt importante zonele comerciale, dar la fel de importante sunt şi zonele culturale dintr-un oraş sau dintr-o capitală de judeţ sau din capitala ţări”, a afirmat Şeful Executivului.
Reprezentanţii Alianţei Naţionale a Uniunilor de Creatori din România au apreciat demersul Guvernului privind identificarea şi soluţionarea problemelor din domeniul cultural. „Cultura nu trebuie să fie la dispoziţia unei ideologii, ci a unui bun simţ care ţine de faptul că prin cultură identitatea naţională trebuie pusă în evidenţă. Şi faptul că s-a recunoscut şi se recunoaşte că statul trebuie să subvenţioneze cultura, că statul trebuie să se aplece către actul cultural, şi nu numai faţă de instituţie, ci faţă de artişti, este un punct câştigat în această discuţie”, a afirmat Ion Caramitru, preşedintele UNITER. La rândul său, preşedintele Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu, a subliniat: „Mi se pare foarte important că ne-am întâlnit astăzi cu primul-ministru/…/Este foarte important că în urma sesizărilor noastre, la observaţiile noastre, domnul prim ministru a avut reacţia firească şi a acceptat că este vorba de lucruri foarte importante”.
Membrii Executivului şi reprezentanţii Alianţei Naţionale a Uniunilor de Creatori din România au convenit să se întâlnească trimestrial, în vederea eficientizării sprijinului guvernamental pentru domeniul cultural.
Premierul Emil Boc a avut astăzi o întrevedere cu reprezentanţii ANUC – Alianţa Naţională a Uniunilor de Creatori din România: Ion Haiduc – preşedintele Academiei Române, Mihnea Gheorgiu – preşedintele Uniunii Cineaştilor, Ion Caramitru – preşedintele UNITER, Nicolae Manolescu – preşedintele Uniunii Scriitorilor, Peter Derer – preşedintele Uniunii Arhitecţilor, Adrian Iorgulescu – preşedintele Uniunii Compozitorilor, Petre Lucaci – preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici, Monica Lotreanu – director ANUC, şi senatorul Radu F. Alexandru. La întâlnire au mai participat, din partea Guvernului: vicepremierul Marko Bela, ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Kelemen Hunor, preşedintele Casei de Pensii, Doina Pârcălabu. www.promptmedia.ro