93183 – 24082010 – Institutul pentru Politici Publice (IPP) solicită Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) să retragă proiectul de „Ordonanţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români şi pentru completarea Ordonanţei de Urgenţă nr.102/2005 privind libera circulaţie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European”,
având în vedere nefundamentarea acestuia, precum şi costurile excesive şi inoportune în acest moment pentru implementarea unei asemenea măsuri, se spune într-o postare de pe site-ul IPP.
„IPP a participat la dezbaterea publică organizată de MAI pe marginea proiectului de act normativ, prilej cu care reprezentanţii Institutului au adresat o serie de întrebări reprezentanţilor Ministerului. Considerăm că răspunsurile furnizate nu sunt de natură să justifice prioritatea proiectului, extrem de costisitor pentru administraţia românească în actualul context marcat de criză, şi cere pe acest fond retragerea iniţiativei. Reiterăm, totodată, întrebările formulate şi solicităm public Ministerului să formuleze un răspuns.
– Există o creştere semnificativă a furturilor de identitate prin falsificarea actualelor carduri de identitate care să justifice apariţia unora noi cu elemente de securitate sporite?
– Având în vedere că în motivarea acestui act se face referire la Directiva privind libera circulaţie şi şedere a persoanelor pe teritoriul UE, solicităm MAI să ne precizeze unde în cadrul acesteia există o prevedere care obligă România să adopte un alt model de carte de identitate.
– Având în vedere că MAI iterează condiţionarea accesului la spaţiul Schengen de adoptarea acestor noi carduri, solicităm reprezentanţilor Ministerului să ne prezinte măcar un document oficial care ne impune adoptarea noilor carduri drept condiţie de acces.
– Solicităm MAI să precizeze de ce a renunţat la procedura de a permite persoanelor care, din convingeri personale, refuză eliberarea unui act biometric să poată solicita eliberarea unui act nebiometric, la fel ca la reglementările privind paşapoartele.
– Solicităm MAI să precizeze care este raportul de cost între unui card de identitate fără date biometrice şi unul cu date biometrice.
– În final, atragem atenţia asupra faptului că jurisprudenţa CEDO interzice expres colectarea sistematică a datelor biometrice ale cetăţenilor statelor semnatare.
Până la clarificarea tuturor acestor aspecte, IPP solicită premierului Guvernului şi preşedintelui Traian Băsescu să oprească această afacere cu iz similar scandalului Loganul de 70.000 de euro”, spun reprezentanţii IPP. www.promptmedia.ro