93080 – 19082010 – Angajatii din Romania isi vor pierde orice securitate a locului de munca odata cu modificarea Codului Muncii pe care Guvernul vrea sa o aplice, susţine presedintele confederatiei sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu.
“Se vorbeste de notiunea de zilier, extinsa la nivelul tuturor posturilor si functiilor. Asta inseamna o munca necalificata prestata de o persoana pe o zi sau o perioada mai scurta de munca si, de obicei, pe muncile agricole necalificate”, a explicat Hossu,
joi, la TV Ziare.com. „Daca toate tipurile de posturi devin ziliere, inseamna ca nu mai exista nici o responsabilitate a angajatorului pentru angajat. Toate se transfera la angajat. Nu va mai exista siguranta locului de munca. Toate contractele sa vor transforma in contracte pe durata determinata. Pe de alta parte, nu va exista protectia minimala pe care o da aplicarea contractului colectiv de munca”, a adaugat Hossu.
Liderul sindical sustine ca reducerea fiecarui salariu din sistemul bugetar cu 25 la suta este ilegala si ar fi fost mai bine sa se efectueze o reducere a fondului de salarii. „Am creat o procedura, am difuzat-o tuturor membrilor de sindicat, pentru a da in judecata statul si, probabil, vor castiga”, a declarat Hossu.
Presedintele Cartel Alfa sustine ca liderii politici transmit un mesaj fals conform caruia sunt prea multi angajati in sistemul de stat, citand ultimul raport al Uniunii Europene, in care se arata ca Romania este locul al 6-lea de la coada la numarul de bugetari alocati atat la PIB, cat si la numarul populatiei. „Probabil ca sunt prost distribuiti si prost gestionati. Este o falsa disputa, ca si problema politicilor legate de impozitare”, a spus Hossu.
In plus, in Romania nu se respecta nici politica salariului minim, care ar trebui sa garanteze unui lucrator ca are un nivel de venituri cel putin mai mare decat pragul de saracie. Astfel, potrivit legilatiei europene, cosul minim ar trebui sa reprezinte maximum 60 la suta din salariul minim din tara respectiva.
Hossu si-a reafirmat sustinerea impunerii unui impozit progresiv, care ar avea, in opinia sa, rezultate mai bune decat majorarea TVA. „De ce trebuie sa platesc apa, paine, carnea cu 25% TVA, iar cand imi cumpar un iaht trebuie sa dau tot atat. Peste tot in lume este diferentiat”, a comentat Hossu. „Nu trebuie crescuta TVA, ci trebuie introdusa impozitarea diferentiata. Nu ar fi avut un efect dezastruos pe toata structura populatiei Romaniei”, susţine liderul sindical. www.promptmedia.ro